Oasen HVB föreläste på Nationellt Centrum för Kvinnofrid

Oasen HVB föreläste på NCK (Nationellt Centrum för Kvinnofrid)

24 oktober 2019
Caroline Karlsson, enhetschef för Oasen HVB, föreläste under torsdagen på NCK (Nationellt centrum för kvinnofrid) i Uppsala. På Oasen HVB behandlas våldsutsatta kvinnor med beroendeproblematik. Caroline berättade om hur dessa kvinnors livssituation ofta ser ut och om det utbildningsmaterial som Linköpings Stadsmission, tillsammans med Amphi, har tagit fram för att öka förståelsen för målgruppen.

“90% av alla kvinnor som lever med beroendeproblematik är/har varit våldsutsatta. Alltför många lider av PTSD som en följd av våld och trauman från händelser i livet. Kvinnorna tar ofta till alkohol och droger som en utväg och ser det även som en nödvändig del för att orka med sin livssituation,” berättar Caroline Karlsson, enhetschef på Oasen HVB.

Utbildningsprojektet “När det inte räcker” initierades av Linköpings Stadsmission då det finns ett behov av kunskap och relevant utbildning inom området. Olika yrkesgrupper, inte minst inom socialtjänsten och vården, har efterfrågat stöd för att bättre förstå denna osynliga och extremt utsatta grupp. Även brottsoffren själva vittnar om att de inte fick den hjälp de behövde och hamnade istället mellan stolarna. Utbildningsmaterialet har tagits fram tillsammans med Amphi samt kvinnor som har tagit del av kombinations-behandlingen på Oasen HVB för PTSD och beroende.

Efter två år, i nära samarbete med brottsoffren själva och många olika organisationer, är nu utbildningsmaterialet klart.

Läs mer om projektet ”När det inte räcker” >>

Gillar du den här infon?

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på email
Tipsa en vän