Möt Lena, tidigare klient på Oasen HVB

”För första gången på mycket länge vågar jag se positivt på framtiden”

 Vad har varit bra med Oasen?
Jag har använt alkohol och droger som självmedicinering. I tidigare behandlingar har missbruket kapats för stunden, men PTSDn fanns ändå kvar. På Oasen har jag jobbat med mina problem från grunden för att kunna ta bort alkoholen. Mycket handlar om att bearbeta våldet och att bygga upp sin självkänsla igen, att man duger.

En stor fördel är att det bara finns kvinnor på Oasen. På ett blandat boende hamnar aldrig fokus helt på behandlingen, det går inte att prata om sin situation på samma sätt och det går aldrig att vara riktigt avslappnad. Här är jag fri. För mig var det verkligen som om jag hamnat i en oas. Det var tryggt och lugnt, och det kändes som att personalen fanns där för mig. 

Hur länge var du på Oasen?
Jag har haft tur. Min socialsekreterare gav mig nio månader redan från början till behandling och utsluss. Eftersom jag hade PTSD gjorde jag COPE i tolv veckor. Behandlingen är den bästa jag gjort, men den är så otroligt tuff. Efter behandlingen fanns många jobbiga saker att bearbeta som kom upp till ytan.

En lång utslussperiod har varit jätteviktigt för att skapa en hållbar drogfrihet. Successivt har jag vant mig vid att komma tillbaka till vardagen, fixat en egen lägenhet, något meningsfullt att göra på dagarna och jag har nu ett socialt nätverk. Oasens personal har hela tiden funnits där som en trygghet och ett stöd.

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?
Att fortsätta hålla mig nykter och drogfri är det absolut viktigaste för mig och en förutsättning för att nå mina mål i livet. Jag har precis börjat studera och kan gärna tänka mig att jobba som socialpedagog, behandlingsassistent eller boendestödjare. Jag vill också försöka få tillbaka mina barn. För första gången på mycket mycket länge vågar jag se positivt på framtiden. 

Läs mer om behandlingsmetoden COPE >>

 

Gillar du den här infon?

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på email
Tipsa en vän