Föreläsning: När våldet ökar, ökar beroendet

LINKÖPINGS KONSERT & KONGRESS, 10 DECEMBER 2018

När våldet ökar, ökar beroendet #utanskyddsnät

Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland bjöd in oss till att föreläsa om våra mer än 20 års erfarenheter av att arbeta med våldsutsatthet i kombination med trauma och beroende.

#metoo-uppropen i sociala medier blev det tydligt att vi inte alltid ser våldet.
– Vi måste bli bättre på att individanpassa alla insatser till den enskilda människans behov. Vi får inte glömma att fråga vad de varit med om, vilka behov de har och vad de själva tror att de behöver för att komma vidare. Att inte låta byråkratin stoppa oss, menar Sanna Detlefsen, direktor på Linköpings Stadsmission.

Sanna Detlefsen, direktor

Shora Zamani, projektledare

Ett annat problem vi stöter på är vid upphandling av HVB-hem, där kategorin kvinnor helt glöms bort. Genusperspektivet vid våld och PTSD saknas, och ofta missas också kombinationen PTSD och beroende. 

Jacqueline Forsell och Johanna Trygg från Oasen HVB (Linköpings Stadsmission) lyfter starka berättelser från våldsutsatta kvinnor och deras livssituation.

Projektledare Shora Zamani berättar om hur Linköpings Stadsmissions utbildningssatsning håller på att ta form. 
– Många professionella som möter våldsutsatta personer med beroendeproblematik uttrycker en önskan om utökad kompetens och förståelse för målgruppen. Det samhällsgapet vill vi åtgärda, menar Shora. 

Utbildningsturnén startar under hösten 2019, och planeras komma till Linköping / Stockholm / Göteborg / Malmö / Umeå. Projektet finansieras av Arvsfonden.

Shora avslutar föreläsningen med att läsa några rader ur antologin Ordet är Mitt, som innehåller autentiska berättelser av kvinnor med beroendeproblematik.

Linköpings Stadsmission driver just nu ett projekt finansierat av Arvsfonden för att sprida kunskap och skapa framgångsrika förutsättningar för våldsutsatta personer med beroendeproblematik. Tillsammans med kunskapsföretaget Amphi, relevanta myndigheter och organisationer, forskare, och i nära samarbete med målgruppen tar de fram ett helt nytt utbildningsmaterial med verklighetsbaserade filmer. Utbildningarna ger värdefull kompetensutveckling till alla yrkesverksamma som kommer i kontakt med målgruppen, och startar under hösten 2019. 

Gillar du den här infon?

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på email
Tipsa en vän
Nyhet

NÄR DET INTE RÄCKER, STOCKHOLM 2019

UTBILDNINGSDAG OM VÅLDSUTSATTHET OCH BEROENDE NÄR DET INTE RÄCKER, STOCKHOLM: Hösten 2017 fick Linköpings Stadsmission förtroende från Arvsfonden att ta fram ett utbildnings-material om våldsutsatta

Läs mer »
Nyhet

Seminarium, Almedalen 2019

Se hela seminariet på YouTube.  VEM RÄDDAR HANNA OCH METTE? Om våldsutsatthet och beroendeproblematik. Under Almedalsveckan visas verklighetsbaserade kortfilmer om Hanna och Mette. Filmerna varvas

Läs mer »
#villdusemig
Nyhet

Inbjudan: Almedalen 2019

INBJUDAN TILLL EN HELDAG OM VÅLDSUTSATTHET Våld och olika former av övergrepp är oftast dolt och mörkertalet alldeles för stort. Hur kan vi hjälpa de

Läs mer »