17 kvinnor är 17 kvinnor för många

Förra året dödades 17 kvinnor av en nuvarande eller före detta partner. Idag den 25 november är det Internationella dagen mot våld mot kvinnor.

“Trots att det var minusgrader och jag var utan skor så sprang jag för mitt liv. Jag vet inte vart jag var på väg. Jag visste bara att jag måste komma bort från honom. Det svarta jag såg i hans ögon precis innan var mer hat än jag någonsin sett.” 

Lisa är en av alla de kvinnor som kommer till Stadsmissionen för att få stöd och skydd varje år. Hon är beviset på att våld kan hända vem som helst. I sin berättelse beskriver hon osynligheten som gör att vare sig samhälle, vänner eller familj upptäcker våldet i nära relationer. Hur en stark, högutbildad och självständig kvinna succesivt kan brytas ner till ingenting. I slutänden är det inte våldet som är osynligt, det är kvinnorna själva som står kvar, utan vare sig färg eller mening i livet.

Lisa berättar om hur hon med åren blev alltmer inåtvänd och hur hennes man kontrollerade henne mer och mer. Det som från början bara var en “oskyldig” tillrättavisning från sin man utvecklades till både psykisk och fysisk misshandel i form av hot, kränkningar och slag.

“Med tiden så normaliserar man det som händer, och plötsligt står man där utan vare sig vänner, familj eller självkänsla längre.”

För Lisa gick det så långt att hon tvingades ansöka om skyddad identitet då hoten och angreppen blev övermäktiga. I dag lever hon i skyddat boende på Stadsmissionen tillsammans med sin son som är en av de 6200 barn som tvingas fly från våld i hemmet och bo på skyddat boende i Sverige. Hon känner ett enormt svek från samhället. Trots att polisanmälningarna är många, och att det finns vittnen på vad som hänt, så leder det ingenstans. Det är hon som måste gömma sig från sin förövare.

Hjälp oss hjälpa

På Stadsmissionen vet vi att våld i nära relationer är både osynligt och utbrett i alla samhällsklasser. I inte mindre än 17 fall om året går det så illa att kvinnor dödas av en nuvarande eller en före detta partner. Kvinnor som i samtliga fall bett om hjälp. Av samma anledning fortsätter vi på Stadsmissionen med vårt dagliga arbete för att stötta dessa kvinnor och deras barn utifrån deras egna behov i form av samtalsstöd, behandlingar och skyddat boende. 

Vill du vara med och stötta Stadsmissionens viktiga arbete för våldsutsatta kvinnor? Swisha din gåva märkt med “våld” till 900 87 80, eller bli månadsgivare HÄR. Hjälp oss att få bort dagen ur almanackan. 

Gillar du den här infon?

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på email
Tipsa en vän